Skada | Sjølforskyldte Hælvete

Skada Skiver

Skada-sjølforskyldtehævete«Sjølforskyldte Hælvete» er Skadas første skiveutglidning, som de så fint sier det selv. Det til tross for at bandet har eksistert siden 2005, nærmere bestemt som vokalist og låtskriver Joakim Sunds hjertebarn.

Skada spiller en blanding av norsk rock og pønk, ispedd både 70-talls riff og litt pop, med ekstremt catchy refreng. Og så er det selvfølgelig et stort pluss at de synger på norsk, norske tekster er det ikke overflod av lenger.

Låtene er relativt korte, de fleste holder seg godt under tre minutter. Helt etter boka, skal vi dømme etter andre band i samme sjanger, som Raga for eksempel. Skada er for øvrig også bidragsyter på «Sannhet på boks», tributeskiva som er en hyllest til nettopp Raga Rockers, med låta «Nestbest».

Det er ikke til å unngå å trekke klare paralleller til Jokke & Valentinerne. Uttrykket er ganske så likt, både musikalsk og tekstmessig. Her er det gjort et godt stykke tekstforfatterarbeid, i samme sjargong som Joachim Nielsens tekster. Det er også brukt en del kløktige retoriske virkemidler, i form av fiffige språklige motsetninger. Eksempelvis «Det ække in å være helt ute lenger», som er starten på første singel «Bymåka», eller de første strofene i «Si ja til kake» som lyder «Jeg ska’kke begynne å slutte med no’». Og for ikke å glemme låta som heter «Toppen av bånn».

Selv vokalen til Joakim er slående lik Jokke. Ja, og så heter han jaggu Joakim også. Men for all del, jeg savner Jokke jeg, så dette synes jeg er et friskt tilskudd til den norske rockeporteføljen.

4,5/6 | Marianne Lauritzen

Utgivelsesdato: 12.02.2016