El Cuero @ Rockefeller, Oslo

Torsdag 19. januar 2017

I 2017 feirer El Cuero 10-årsjubileum som band, og de slipper sitt sjette studioalbum neste uke. Dette valgte de å markere med en konsert i Rockefellers Strømløst-konsept. Slettes ingen dum idé. Oslos storstue var for anledningen innredet med stoler, bord og telys, og scenen var like nedpå som musikken – den var plassert helt nede på gulvet, og gjorde konsertopplevelsen enda mer intim.

El Cuero innledet det hele med «Little Bird», og satte standarden for hva vi kunne vente oss av resten av kvelden. En vakker åpning av et laidback releaseparty, som vokalist og gitarist Brynjar Takle Ohr så fint kalte det selv. For litt pussig må man jo si det var å ha en akustisk releasekonsert. Når det er sagt så var strømløst et format som definitivt passet El Cuero godt. Får håpe det ga mersmak, så dette ikke var siste gang vi fikk oppleve dem akustisk.

Brynjar var flink til å involvere publikum og fortalte mange historier mellom låtene, noe som skapte ekstra lun stemning i salen. For eksempel ble det en del dissing av yngstemann på laget, som også er bandets ferskeste medlem, Vegard Strand Holthe. Men i følge Brynjar var det ikke synd på ham, for han spilte nå tross alt i favorittbandet sitt. Før «A Deadline In Your Soul» fikk vi vite at dette var en låt han ikke ante hva handlet om, og at det var helt opp til oss hvordan vi tolket den. En såkalt ‘Do it yourself-låt’ som han sa. Uansett hva den handler om låt det i hvert fall såpass bra at vi ikke savnet Tuva Syvertsen (Valkyrien Allstars) som er med på plata. Denne ble etterfulgt av en av kveldens høydepunkt; «Did I Know You» – en låt de har gitt ut i to versjoner, en på debutskiva og en på skive nummer tre. Det var den sistnevnte, og den roligste, versjonen vi utmerket fikk servert her. «Are You Listening» ble også levert i en ypperlig versjon.

Den første låta de spilte fra det kommende albumet var «The Whole Love», som også er første singel og dermed også den eneste smakebiten publikum så langt har fått fra «For All Remaining Days». Som en ekstra liten gest for de som hadde møtt opp var det mulig å kjøpe den nye plata på konserten, en drøy uke før den slippes.

Videre spilte de sin aller første låt «Is This Over», hvor trommis Håvard Takle Ohr koret såpass mye at de nærmest kalte det en duett selv. Her fikk de sågar besøk av tidligere bandmedlem Øyvind Blomstrøm, som sluttet i bandet i fjor. Han akkompagnerte på steelgitar, og ble værende på scenen resten av settet. «Dreary Sundays» var et annet finfint høydepunkt, og «I Hate Myself (For Loving You)» ble levert sammen med historien om en kompis’ gærne eks-dame.

Mot slutten av settet fikk vi kveldens andre og siste låt fra den nye skiva; «All Downhill From Here», som for øvrig ble gitt ut som singel i dag. Siste låt på kveldens settliste var «Still Be Your Man», hvor Øyvind Mollestad gikk over på mandolin. Men publikum var ikke tilfredsstilte, og de dro i gang to låter til. Først ut var «A Glimmer Of Hope» før Brynjar oppfordret folk til å drikke seg fulle i kveld siden USA skulle få ny president i morgen, og dermed rundet de av aftenen med en magisk versjon av «Hate Will Get Us Nowhere». Denne var mye roligere enn originalen, og så bra at de bør vurdere å spille den inn. En nydelig avslutnig på kvelden. Resten av publikum var tydeligvis enig, ettersom de fikk stående applaus før de gikk av scenen.

Det eneste jeg kan trekke for er at de spilte litt få nye låter til å være en releasekonsert. De kunne med fordel spilt «Should’ve Been Gone» og «Funeral Song» – to perler fra det kommende albumet. Egentlig spilte de litt for få låter generelt. Settlista var ikke av de lengste, men de holdt det likevel gående i halvannen time. De spilte flest låter fra sine to første plater, jeg savnet for eksempel «For A Girl Like You» og «While Our Life Goes By» fra forrige skive.

Kort oppsummert: En særs bra dag på jobb – for både den ene og den andre.

5/6 | Marianne Lauritzen

Foto: Max Emanuelson