Avantasia | Ghostlights

Nuclear Blast

avantasia-ghostlightsNok et konseptalbum fra Tobias Sammet. Dette albumet spinner videre fra forrige skive “The Mystery Of Time”, og noe av temaet derfra har blitt til 12 nye låter, eller 13 med en bonuslåt. Første låt heter “Mystery Of A Blood red Rose” og er irriterende lett å få på hjernen. Den høres også påfallende ut som en Meat Loaf-låt, så mye at jeg måtte dobbelsjekke hva jeg faktisk hørte på. Låta var visstnok skrevet med Meat Loaf som mulig vokalist i tankene, og det høres. Denne låta er for øvrig den eneste på hele skiva hvor han synger helt alene.

For det skorter ikke på gjesteartister her. Jørn Lande, Ronnie Atkins, Dee Snider, Geoff Tate, Michael Kiske, Marco Hietala og Sharon den Adel, for å nevne noen. Det er flere av låtene som høres ut som de er skrevet spesielt for å passe til gjesteartistene. “Seduction Of Decay» for eksempel, sunget av Geoff Tate, høres mistenkelig ut som en Queensrÿche-låt. Og første gang jeg hørte “Master Of The Pendulum” tenkte jeg at det like gjerne kunne vært en Nightwish låt, før jeg fant ut at det er Marco Hietala som synger på den. Låta Sharon den Adel er med på heter “Isle Of Evermore” og er en ballade som lett kunne funnet veien til Within Temptations eget repertoar.

Jeg synes det er et album med mange bra låter og gode melodier, men denne metal opera-sjangeren kan bli litt vel musikalpreget og teatralsk til tider. Og så blir jeg litt sliten av stemmen til Tobi i lengden. Jeg synes han fint kunne overlatt mer av synginga til gjestevokalistene, når han først har fått med seg så mye bra folk. Han er med på absolutt alle låtene, og det fungerer definitivt best på de låtene hvor kontrasten mellom stemmene er størst. Som på «Draconian Love» hvor Tobi’s falsett møter den noe mørkere røsten til Herbie Langhans (Seventh Avenue). Og uansett hvor bra Jørn Lande og Ronnie Atkins (Pretty Maids) synger sammen så kan 12 minutter med “Let The Storm Descend Upon You” bli litt i det meste laget.

Hele skiva er vel litt i overkant lang, hele 70 minutter, og det er uten bonuslåta “Wake Up To The Moon”, som jeg vil anbefale å få med hvis du først skal kjøpe plata.

4,5/6 | Marianne Lauritzen

Utgivelsesdato: 29.01.2016